الکترولاک

الکترولاک (الکتروفورتیک)

تعریف:

رسوب دهی الکتروفورتیک (EPD)، اصطلاحی است که شامل الکتروپوشش، پوشش دهی الکتریکی کاتدی، پوشش دهی الکتریکی آندی است. در این مکانیزم قطعه فلزی در محلول پایه آب فرو برده شده که این محلول شامل ذرات رنگ باردار است. اعمال ولتاژ الکتریکی به قطعه باعث می شود این ذرات رنگ در سطح قطعه رسوب کنند. در این مکانیزم، سطح داخلی و خارجی قطعه را به وسیله رنگ می توان پوشش داد. ضخامت پوشش را می توان با تغییر ولتاژ کنترل کرد.

مزایای  روش الکترولاک :

یکنواختی فیلم حاصله،کیفیت و ظاهر خوب، پوشش دهی قطعات با اشکال پیچیده، امکان تولید انبوه در سامانه پیوسته، پایین بودن درصد ضایعات رنگ و میزان خروج مواد فرار و نا چیز بودن خطر آتش سوزی در حین پوشش دهی از مزایای استفاده از روش غوطه وری الکتریکی است. الکتروفورتیک با غوطه وری الکتریکی به دو شیوه کاتدی و آندی تقسیم می گردد. اساس هر دو بر پایه ایجاد یک میدان الکتریکی یکنواخت در رنگ پایه آبی موجود در مخزن غوطه وری است. رنگ پایه آبی مورد استفاده که ترکیبی از لاک، حلال، رنگدانه ها، آب و مواد افزودنی است در شیوه آندی دارای بار منفی و در شیوه کاتدی دارای بار مثبت است. پس از نشاندن رنگ روی سطح قطعه، لایه ای نرم و نا محلول ایجاد می شود که به تدریج یکنواخت می گردد. حین تشکیل لایه رنگ، مقدار کمی آب بین لایه و بدنه به تله می افتد ولی فشردگی تدریجی ذرات رنگ آب را بیرون می راند و فیلم فشرده تر می شود.

شرح فرایند :

مراحل آماده سازی فرایند الکترو فورتیک همانند مراحل آبکاری می باشد به شکلی که سطح فلز می بایست عاری از هرگونه آلودگی باشد.

در این فرایند می توان سطوح خارجی و داخلی قطعه را به توسط رنگ مورد نظر پوشش داد. ضخامت پوشش را با محدود کردن ولتاژ اعمال شده می توان کنترل نمود. بدین صورت که با بالا بردن ولتاژ، داخل قطعه و با پایین بردن آن می توان خارج قطعه مورد نظر را رنگ نمود.

دما نقش مهمی در فرایند الکتروفورتیک ایفا می کند. مقدار دما و زمان انجام عملیات پوشش با توجه به نوع مواد شیمیایی لاک موجود در آن تعیین می شود.

مراحل الکتروفورتیک برای پوشش قطعات فلزی به صورت زیر می باشد:

1. چربی گیری (معمولا توسط چربی گیر های قلیایی انجام می گیرد)

2.شستشو (غوطه وری در محلول حاوی سورفاکتانت مورد نیاز است)

3.شستشو (آب مقطر)

4.غوطه وری در مخزن رنگ آمیزی (ضریب شکست اجزای وان الکتروفورتیک در حالت استاندارد بین 12 الی 14 بریکس می باشد).

5.عملیات پوشش دهی

6.شستشوی اولیه (در حلال 2% برای زدودن اضافی رنگ و لاک)

7.شستشوی ثانویه (توسط محلول حاوی سورفاکتانت و سپس آب مقطر انجام می گیرد)

8.عملیات پخت (برای پوشش CED دمای کوره در حدود 190-150 درجه سانتی گراد و زمان پخت 15 الی 40 دقیقه می باشد.البته باید توجه داشت که از پدیده هایی چون پخت بیش از حد (Over Curing)که دما خیلی بالاتر از حد مجاز باشد و یا پخت کم(Under Curing)که دما زیر حد استاندارد باشد جلوگیری کرد .چنانچه زمان ماندن قطعه در کوره کوتاه باشد لایه رنگ متورم خواهد شد. زمان لازم برای رسیدن به دمای مناسب جهت انجام پیوند های شبکه ای پلیمر حدود 7 تا 10 دقیقه می باشد. کوره های پخت رنگ کاتافورز از دو شیوه حرارت دهی توسط تشعشع و یا توسط هوای گرم بطور مستقیم و یا غیر مستقیم استفاده می نمایند.)

 

مطالب مرتبط

  1. محلول شستشو ALD G10
  2. تنظیم کننده PH فورتیک
  3. حلال فورتیک
  4. لاک فورتیک
  5. رنگ فورتیک
[تعداد رای های دریافتی :2
[امتیاز مطلب :10 از 10]
شما نیز به این مطلب امتیاز دهید :

تصاویر این صفحه
تنظیمات
این پرونده را به اشتراک بگذارید :
Facebook Twitter Google LinkedIn

یادداشت کاربران
درج یک یادداشت :
نام کاربری :
پست الکترونیکی :
وب :
یادداشت :
کد امنیتی :
5 + 6 = ?